ktagroltd.zendesk.com
Марципана без значени къде е открит представлява захарно тесто или подобие на захарно тесто със съдържание на бадем. За да си приготвим марципан в домашни условия са ни необходими бадемово брашно от бланширани бадеми, колкото по фино е смлян бадема, толкова по-добре се получава марципана. Марципана е вид бадемово тесто и като всяко тесто трябва да се добави захар и яйца. В нашата рецепта ще ни бъде необходими:
250 грама бадемово брашно
230 грама пудра захар
два белтъка разбити до пяна
Много удобно решение за вашия марципан е кухненския робот или блендер, в който добавяте трите ни съставки и миксирате. Добавете малко вода да се получи консистенция на тесто. След по малко от 10 минути имаме тесто, което можем след охлаждане в хладилник да имаме перфектната моделираща маса за вашите десертни фигури. Някой сладкари добавят есенция от бадем при приготвянети на марципана да засилят вкуса на бадем, а в Близкия изток, където се счита за една от версиите за родина на марципана добавяли вода от рози. Марципана е много подходящ да бъде комбинира с тъмен шоколад с високо съдържание на какао.
Енергийни стойности на 100 грама домашен марципан са:
Калории 460 Kcal
Мазнини 28 грама
Въглехидрати 48 грама
Протеин 10 грама