ktagroltd.zendesk.com
Кедровите ядки, са ядки, които се образуват в шишарките на вечно зелените кедри. Вечнозелени те кедри се срещат предимно в северното полукълбо в Европа, Азия и Северна Америка. Само определени видове кедрови дървета произвеждат ядки в шишарките си. Ядките са смятани за деликатес по света, като основни производители на ядки са Китай, Северна Корея, Русия, Афганистан и Пакистан. По Средиземноморието държавите, където се отглеждат кедрови ядки са Италия, Испания, Турция и Португалия. Кедровите ядки намират широко приложение в кулинарията. Едно от най-широкото приложение на кедровите ядки е като съставна част на световноизвестния сос "песто".
Хранителни стойности на 100 гр кедрови ядки:
Калории 673 Kcal
Мазнини 68.30 гр
Въглехидрати 13.08 гр
Протеини 13.69 гр
Кедровите ядки намират широко приложение в кулинарията със своят мек орехов вкус с подчертана сладост наподобяват на индийско кашу.
Ястия, в които можете да срещнете кедрови ядки са салати, сосове като "песто", парфе, хумус, зеленчуци, дори и пица. Кедровите ядки са също добра добавка към ястия с ориз или киноа. Кедровите ядки са подходящи при вегетариански и веган ястия. Кедровите ядки също са подходящи за хора, които спазват хранителен режим на суровоядство.