ktagroltd.zendesk.com

Френски макарон

Френски макарон
13 Νοέμβριος 2022

Френският макарон е десерт, който няма нищо общо с така познатите ни макарони. Френският макарон е съчетание на две бадемови курабийки (бисквити) слепени с нежен крем. Бадемовите курабийки са с полусферична форма и се наричат черупки, които могат да бъдат с различен цвят и вкус. Относно крема с който са слепени черупките на френския макарон,съществуват няколко основни варианта, но не са изключени да бъдат срещнати и доста различни импровизации на майстори сладкари. Някой от най-популярните кремове за следпване на черупките на френски макарон са френски маслен крем, американски маслен крем, италиански меренг на маслена основа, някой по-различни пълнежи за слепване на черупките на макарон са ганаш от бита сметана и шоколад, дори и сладолед. 
Френският макарон е сандвич от две слепени бисквити с крем. При отхапването черупките (бисквитите) на макарона трябва да са хрупкави, след което да усетите влажна вътрешност с разтегливост на дъвка, след което да изчезнат в устата и да остане вкусът на крема, който трябва да е пухкав и нежен.

Черупките на макарона са тези, които го отличават от всички други курабийки слепени с крем. Тайната на черупките на макарона е,че съдържат в състава си бадемово брашно. Не всяко бадемово брашно е подходящо за направата на черупките на френски макарон. Бадемово брашно е необходимо да бъде от бланширани бадеми, много финно смлени. Съхранението на бадемовото брашно също е от голямо значение за получаването на отличните черупки за френски макарон, поради това че брашното от бадеми е силно хидроскопично и ако не се съхранява в съд, който предпазва от влага, можете да загубите свойствата на брашното.

Рецепта за френски макарон.

Необходими продукти за френски макарон:

Необходими продукти за приготвяне на черупките на френски макарон са:

100 гр яйчен белтък на стайна температура

140 гр бадемово брашно от финно смлени бланширани бадеми

90 гр кристална захар

130 гр пудра захар

800 мгр лимонтозу

1 шушулка ванилия или 5 мл течна ванилия

Необходими продукти за направата на маслен крем за слепване на черупките на френски макарон:

230 гр обезсолено масло

5 яйчни жълтъка

щипка сол

вида 30-35 мл

една шушулка ванилия/5 гр механично смляна шушулка ванили или 5 мл екстракт от ванилия

120 гр кристална захар

Начин на приготвяне на черупките на френския макарон:

Смесете бадемовото брашно с пудра захар в един съд и ги хомогенизирайте, в отделен съд добавете белтъците, които трябва да са със стайна температура. Разбийте белтъци с миксер до получаването на пяна и добавете лимонтозуто, след което много бавно добавяйте кристалната захар като не спирате да бъркате с миксера.

Добавете ванилията и оцветител ако желаете да направите черупката на макарона в определен цвят. Продължете да бъркате с миксера,докато се получи смес с твърди върхове.

Добавете 30 процента от микса с бадемово брашно и пудра захар и не спирайте да бъркате с миксера. След това бавно добавяйте остатъка от сухия микс от бадемово брашно и пудра захар като не спирате да хомогенизирате с миксера до получаването на хомогенна смес с консистенция на течна лава, смес която може да се тече гъсто без да се къса или начупва.

След като сместа е готова я напълнете в пош и започнете да оформяте бъдещите черупки върху хартия за печене или специална подложка омаслена да не залепва. 
Уверете се че получените форми със смес не съдържат никакви балончета с въздух, след което оставете сместа да втаса за 45 Мин.

Печете получената и оформена смес на 150 градуса за 13-16 Мин, като на средата На времето завъртете тавата.

След изпичане оставете получените черупки да се охладят на стайна температура преди да ги махнете от хартията за печене.

Начин на приготвяне на френски маслен крем за слепване на черупките на френския макарон:

Добавете в среден по размер тиган водата и захарта и на ниска температура бъркайте докато се разтвори захарта, след което увеличете температурата на тигана докато получената смес заври.

Добавете яйчните жълтъци с миксер със стандартни бъркалки докато се разбият и получат консистенция на пухкава пяна.

Загрейте получения захарен сироп до 110-120 градуса по Целзий и го махнете от котлона, след което при работещ миксер добавете бавно захарния сироп към разбитите жълтъци. Продължете да бъркате с миксера докато дъното на купата не се охлади и сместа не добие стайна температура.

Добавете маслото, което сте разпределили на малки бучки, като добавяте бучка след бучка като сте се уверили че предходната е добре разбита със сместа.

Добавете ванилията и сложете щипка сол и сладкарска боя ако желате да промените цвета.

Продължете да бъркате около 5-6 минути или до получаването на гъста кремообразна смес.

Получената смес напълнете в пош и слепете черупките на макарона, като изберете желаната дебелина на слоя крем.

Оставете получените макарони 1-2 дни да отлежат в хладилник.

Ако желаете да промените вкуса на макарона заместете ванилията в рецептите за черупката и крема с други предпочитани вкусове.

Някой популярни комбинации от вкусове между черупка и крем, които можем да ви препоръчаме са:

шам фъстък и малина

фъстъчено масло и сладко от ягоди

бял шоколад и ягоди

солен карамел

лешник

кафе и Бейлис

ягода

шам фъстък

лимон

ягода

Приблизителни хранителни стойности за 11 гр (един макарон)

Калории 64 kcal

Въглехидрати 7 гр

Протеини 0.9 гр

Мазнини 1.8 гр

Наситени мазнини 0.8 гр

Холестерол 0.8 гр

Захар 5.3 гр

Калий 31 мг

Калций 9 мг

Желязо 0.3 мг

Фибри 0.6 г