ktagroltd.zendesk.com

Домашен сос песто с босилек

Домашен сос песто с босилек
28 Ιανουάριος 2022

Поради своята популярност през годините сос песто може да бъде приготвен по много начини. Тук ще ви разкрием класическата речепта за босилеков сос песто.

Необходими продукти:

Пресен босилек, листа без дръжки - 2 чаени чаши

Лед на кубчета - една чаена чаша

Чесън - 3-4 едри скилидки чесън 

Зехтин, екстра върджин - половин чаена чаша

Прясно настъргано сирене Пармезан - 1/2 чаена чаша

2-3 супени лъжици ядки ( традиционната рецепта за сос песто е с кедрови ядки, но някой готвачи приготвят соса с орехи и дори кашу като заместители на кедровите ядки в рецептата)

Също така основен уред за приготвянето на сос песто е т. нар. кухненски робот, или блендер с нож за разбиване или пасиране.

Първо се снабдете с пресен босилек с наситен и плътен зелен цвят, най-добрия пресен босилек можете да намерите през пролетта и лятото по фермерските пазари. Дори да нямате достъп до пресни фермерски продукт, просто посетете най-близкия магазин за плодове и зеленчуци и си купете пресен босилек, като се уверите, че е пресен и ароматен босилек. Босилека известен още като "Царска билка" е тревисто растение, което е в основата на сос песто. Много важно е да отстраните дръжките на растението и да използвате само листата, понеже дръжките на босилека променят вкуса на соса песто.

Втора стъпка за приготвянето на домашен сос песто е смилането на листата босилек и леда в кухненския робот. Смилането на босилека с лед се прави, за шоковото замразяване на смления босилек, при взаимодействие със смления лед, босилека си запазва свежия зелен цвят в соса и много дълго време може да бъде съхраняван соса песто без да промени свежи си зелен цвят.

Третата стъпка към домашното ни песто е когато към смления босилек с лед добавете в блендера обелените скилидки чесън и ядките, които в нашия случай кедровите ядки и ги смелете в кухненския робот до получаването на финна смес.

Четвърта стъпка е когато към финната смес получена в блендера, миксирайки на бавни обороти добавяте зехтина до получаването на гладка смес.

На края, но не на последно място добавете твърдито сирене "Пармезан", като го миксирате за много кратко време, достатъчно да се хомогенизира сиренето с готовата смес.

Получения домашен сос песто може да се съхранява в хладилник охладено или да бъде замразено.

След охлаждането, получения сос песто е подходящ за приготвянето на салата Капрезе или паста с песто, но също е подходящ продукт за добавяне при приготвяне на пица, пиле и дори риба. Само след по-малко от час използвайки продукти, които можете да закупите от най-близката бакалия можете да внесете в дома си традиционния вкус от Италия с рецептата за нашия домашен сос песто.

Приблизителни хранителни стойности за 100 гр сос песто са:

Калории 539 Kcal

Мазнини 50 гр

Въглехидрати 5 гр

Протеини 18 гр

Добавяйки една супена лъжица от този невероятен домашен сос песто към вашето дневно меню приемате не повече от 250 калории. Сос песто е подходящ за вегани и вегетарианци, както и за хора прилагайки хранителен режим тип Суровоядство. Сос песто може да бъде включен към кето хранителни режими в малки количества.