ktagroltd.zendesk.com

Домашно фъстъчено масло

30 януари 2022

Фъстъченото масло е широкоизползван продукт на запад и на изток от нас. В България не е толкова популярен продукт, но е достоен заместник на животинските масла, в същевременно веган и вегетариански продукт, който невероятно се комбинира в сладки и солени ястия. 
За приготвянето на фъстъчено масло с нежна кремообразна текстура ни е нужен мощен блендер или кухненски робот, бланширани печени фъстъци без сол, морска сол и 5 минути време в кухнята.

Уверете се че блендера ви е достатъчно мощен и осигурете фъстъци, количество равно на една трета от вместимостта на блендера. Много е важно да не пълните до горе казанчето на кухненския робот до горе с фъстъци, понеже фъстъците са твърди и маслото, което се получава е доста гъсто и можете да изгорите мотора на кухненския уред, който ползвате.

Фъстъците необходими за приготвянето на фъстъчено масло е добре да закупите бланширани, понеже наличието на люспа променя вкуса и вида на маслото, ако разполагаха с фъстъци с люспа препоръчваме да отстраните люспата чрез бланширане в топла вода или чрез леко запичане.

Домашно фъстъчено масло може да бъде приготвено, както от сурови, така и от печени фъстъци, разбира ср термичната обработка ще окаже влияние на вкуса на домашното фъстъчено масло. Лично на нас ни допада повече фъстъчено масло от печени фъстъци заради завършения вкус, който предава изпечената ядка. Ако се спрете на вариант в който изберете печен вкус е много важно да изпечете ядките фъстъци непосредствено преди смилането им, това ще даде по силен и изразен вкус на фъстъченото масло. Силно препоръчваме ядките да не са осолявани защото няма да можете да контролирате съдържанието на сол в домашното фъстъчено масло. Ако не ви се занимава с печене на фъстъци, можете да си ги закупите печени без сол.

След като осигурите фъстъците в количество 1/3 от съда на блендера ви, започнете разбиването (смилането) на ядките, което се прави на части с смилане и спиране за охлаждане на мотора на кухненския робот. Така на отделни трактове вашето домашно фъстъчено масло ще бъде с едрозърнеста структура,  след няколко тракта количеството смлени фъстъци ще стане на рошава топка и когато фъстъците в блендера заприличат на пухкава кремообразна структура, разбирате че вашето домашно фъстъчено масло е готово за консумация. След този етап можете да добавите морска сол на вкус, ако искате да има солен вкус вашето домашно фъстъчено масло. 
Полученото фъстъчено масло можете просто да намажете на филия с хляб и да запечатате със сладко от малини, както е най- разпространената му употреба в САЩ, но фъстъченото масло може да бъде добавено към торти, десерти, сандвичи и сосове, ястия с месо и много други приложения в кухнята. Фъстъченото масло може да бъде използвано за направата на брауни, бисквити, сладоледи, дресинги за салати и дори в сосове за ястия с пиле, като един от най-популярните сосове е сатай, който се използва на приготвянето на тайландското ястие пиле сатай.

Хранителни стойности на 100 грама домашно фъстъчено масло са:

Калории 585 Kcal

Въглехидрати 20 грама

Мазнини 51 грама

Белтъчини 25 гр