ktagroltd.zendesk.com

Пай с пекан

Пай с пекан
6 ноември 2024

Необходими продукти

  • 180 g краве масло
  • 4 жълтъци
  • 1 щипка сол
  • 50 g пудра захар
  • 1 сърцевина от ванилова пръчка
  • 170 g брашно
  • мазнина за формата
  • 200 g ядки пекан
  • 1 кардамон
  • 1 яйце
  • 150 g светъл сироп за сладкиши
  • 70 g кафява тръстикова захар/ или еритритол, мед или друга алтернарива
  • 60 ml готварска сметана

Начин на приготвяне

Нарежи 120 g масло на кубчета и го омеси с 1 жълтък, сол, пудрата захар, ванилията и брашното. При нужда добави 1 - 2 с. л. студена вода. Остави тестото на хладно най-малко за 1 h. След като часът минеш, разточи тестото на кръгъл блат върху малко брашно. Разстели блата в намазнена, покрита на дъното с хартия за печене форма за печене (24 cm Ø), като по стените оформиш кант (ок. 3 cm). Покрий блата с хартия за печене, насипи отгоре варива за тежест 10 min в предварително загрята на 180° C фурна. Отстрани хартията за печене и варивата и печи още 3 min, докато паят стане хрупкав. Междувременно запечи леко пекановите ядки в тиган без мазнина. Разтопи останалото масло, докато добие леко кафяв цвят, и го остави да изстине. Извади семената кардамон от шушулката. Разбий ги на крем с останалите жълтъци, яйцето, сиропа, кафявата захар и сметаната. Добавяй постепенно маслото и бъркай. Изсипи ядките върху блата на пая, залей с глазурата и печи 30 - 35 min при същата температура до зластистокафяво. След първите 20 min покрий с алуминиево фолио. Остави пая да изстине и сервирай със сметана.